Haber Detayı
22 Ağustos 2019 - Perşembe 11:21 Bu haber 1353 kez okundu
 
Trabzon Kuymağına Rakip Kakışlı Kuymak
DİĞER Haberi
Trabzon Kuymağına Rakip Kakışlı Kuymak

 

Gümüşhane yöresine özgü bir yemek olan ve yörenin birçok yerinde insanların severek tükettiği Kakışlı Kuymak diğer bilinen kuymağa hiç benzemiyor. Peki, Kakışlı Kuymak nedir? Onu diğer kuymaktan ayıran bir özelliği var mıdır ve nasıl yapılır? Gümüşhane Özdenoğlu Konağı, bu yöresel yemeğin sırrını gazetemize anlattı.

Aslen Gümüşhaneli olan ve Gümüşhane Özdenoğlu Konağı’nda usta öğretici olarak çalışan Aytunç Tonyalı bizlere Kaşıklı kuymağı anlattı. Öncelikle un, süzme yoğurt ve sıcak suyu, topaklanmayacak şekilde büyük bir tencerede karıştırarak yapımına başlanan kuymak, daha sonra ocağın üzerine alıp katılaşıncaya kadar pişiriliyor. Ardından başka bir tencerede yakma kıvamına getirilerek eritilen has tereyağı pişen kuymağın üzerinde gezdirilerek müşterilere ikram ediliyor.

Daha çok kahvaltılarda tüketilen Kakışlı kuymağın ismi ise tereyağını döktükten sonra kaşıkla üstüne yapılan kakma hareketinden geliyor. Kakışlı Kuymağı bilindik kuymaktan ayıran en önemli özellik ise yapımında peynir ve mısır unundan hariç, normal un ve süzme yoğurt kullanılması. Damaklarda farklı bir tat bırakan ve diğer kuymağa göre daha hafif ve yemesi de bir o kadar kolay olan bu lezzet, gelen müşterilerden tam not alıyor. 

Kaşıklı kuymağın tadına doyan müşteriler ise bu lezzeti diğer kuymağa kıyasla da ekşi bulsa da insanı boğmadığını ve hafif olduğunu söylüyor. Müşteriler ayrıca Gümüşhane’ye gelen herkesin mutlaka bu lezzeti denemelerini tavsiye ediyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Trabzon, Kuymağına, Rakip, Kakışlı, Kuymak,
Yorumlar
Haber Yazılımı