NABIZ

Gümüşhane haberleri,Gümüşhane haber,Gümüşhane,Gümüşhanespor,Gümüşhanespor Haberleri,Gümüşhane torul gençlik ,Gumuskoza.com.tr

antalya escort istanbul escort

“Sefere Gidişler Görkemli Olurdu”

“Sefere Gidişler Görkemli Olurdu”
Bu haber 09 Aralık 2017 - 12:24 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Edebiyat Fakültesinde Osmanlı’da Sefer Zamanları Konuşuldu

Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde düzenlenen konferansta Osmanlı İmparatorluğunda sefer öncesi hazırlıklar, sefere gidiş ve kullanılan yollar anlatıldı.

Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Merve Karaçay Türkal tarafından Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda “Osmanlı Devletinde Menzil Yerleşimleri: Rumeli Orta Kol Güzergahı” konuları işlendi.

Bir askeri hareketin ya da savaşın başarıyla sonuçlanmasında muhalif güçlerin teknik donanımı, eğitimi, disiplin durumunun yanında gerek sefer öncesi gerekse sefer sonrasında yapılan hazırlıkların payının olduğunu söyleyen Türkal, “İlk olarak şunun bilinmesi gerekir ki, bütün Osmanlı ülkesi herhangi bir savaş sırasında anında harekete geçebilecek bir altyapı ile donatılmıştır. Çünkü savaş kararı verildikten sonra alınacak günübirlik kararlarla on binlerce kişinin sefere çıkması mümkün değildir” dedi.

“Halk Hayran Kalırdı”

Osmanlı sultanlarının sefere çıkmadan önce Eyüp Sultan’ı ziyaret ettiklerini dile getiren Türkal, “Osmanlı’nın sefere gidişi oldukça görkemli olurdu. İstanbullular bu töreni izlemek için yollara çıkar, rengârenk kıyafetler içerisinde bayraklarıyla, silahlarıyla, çeşitli askeri kıtalarının geçişlerini izler, onlara hayran kalırdı” diye konuştu.

“Gerekli İhtiyaç Malzemeleri Ambarlarda Depolanırdı”

Seferler sırasında karşılaşılan en önemli sorunlardan birisinin, on binlerce kişinin yiyecek ihtiyacının karşılaması olduğunu kaydeden Türkal, bunun için seferler yolu üzerinde yerel yöneticilere emirler gönderildiğine değinerek, “Onların aracılığıyla gerekli ihtiyaç malzemeleri menzil adı verilen belli noktalarda, ambarlarda depolanırdı. Menzillerde toplanan gıdalar un, buğday, çavdar, darı, pirinç, arpa, yağ, koyun, tavuk, saman ve odun gibi maddelerdi. Depolanması uygun olmayan gıda maddeleri ise yol boyunca satın alınırdı” şeklinde konuştu.

Seferlerde Kullanılan Yolları Anlattı

Osmanlı ordusunun gerek doğuya gerekse batıya yaptığı seferlerin, izlemiş olduğu yolların iki başlık altında incelendiğine değinen Türkal, “Bunlar Rumeli ve Anadolu seferleridir. Anadolu seferinde sağ kol güzergahı İstanbul Gebze’den başlayıp İzmit, Eskişehir, oradan da kutsal topraklara kadar giderdi. Ortakol güzergahı ise yine İstanbul, Gebze, Bolu’dan başlayıp Merzifon, Sivas, Malatya, Harput, Diyarbakır, Musul, Kerkük üzerinden Bağdat ve Basra yoluna ulaşırdı. Sol kol ise ortakol güzergahından daha yukarıya çıkar; Tokat, Niksar, Şebinkarahisar, Kelkit, Erzurum, Kars’tan Kerkük’e kadar gider” açıklamasını yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Merve Karaçay Türkal, “Rumeli güzergâhında sağ kol İstanbul’dan başlayarak Çatalca, Kırklareli, Karasu, Akkırman yolu ile Ozi ve Kırım’a kadar uzanmaktadır. Ortakol güzergahı İstanbul’dan başlayarak Büyükçekmece, Çorlu, Edirne, Sofya, Nis, Belgrat, Macaristan ve Avusturya sınırları içindedir. Sol kol güzergahı ise İstanbul, Silivri, Malkara, Ferecik’tir” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA