NABIZ

Gümüşhane haberleri,Gümüşhane haber,Gümüşhane,Gümüşhanespor,Gümüşhanespor Haberleri,Gümüşhane torul gençlik ,Gumuskoza.com.tr

Tereciye Tere Satacağız

Tereciye Tere Satacağız
Bu haber 14 Eylül 2017 - 11:37 'de eklendi ve 35 kez görüntülendi kez görüntülendi.

Adalar Topluluğu Olan Japonya’ya Kürtün ve Torul’da Üretilen Balıkları Satmaya Hazırlanıyoruz

 

Gümüşhane’nin Torul ve Kürtün İlçelerinde elektrik üretmek amacıyla kurulan Kürtün Barajı ve Kirazlık Barajında sürdürülen balıkçılık faaliyetleri yeni bir boyut kazandı.

Barajlar üzerinde faaliyet gösteren işletmeler dünyada en fazla balık tüketen ülkelerden biri olan aynı zamanda bir adalar topluluğu ülke olan Japonya’ya Karadeniz Somonu satmaya hazırlanıyor. Torul ve Kürtünde belli bir büyüklüğe kadar ulaşıp daha sonra da Karadeniz’de bulunan tuzlusu çiftliklerine sevkedilen somonlar için Japon işadamları tarafından talep gördü.

Kafes balıkçılığı ile yılda 2 Milyon ton balık üretiminin gerçekleştirildiği Kürtün ve Torul barajları gerek tarım alanlarının azlığı, gerekse nüfusun kalabalık olması nedeniyle birinci önceliğini su ürünleri üretimine vermiş ve ülkede gerçek anlamda bir su ürünleri kültürü oluşmuş Japonya’ya Kürtün Somonunun satışı için görüşmeler yapılıyor.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz balık üreticilerinden Tuğrul Tunç Japonya’ya balık ihracatı konusunda Japon İşadamları ile görüşme halinde olduklarını ifade ederek, üretimlerinin istenilen standartta olması halinde dünyaca ünlü balık ihracatçısı olan Japonya’ya Torul ve Kürtün Barajlarında üretilen balıkların ihraç edileceğini söyledi.

Japonların Karadeniz Bölgesine gelerek incelemelerde bulunduklarını kaydeden Tunç, “Konu şu anda kesinleşmiş değil. Görüşmeler sürdürülüyor. Japon işadamları 3 ila 5 kilogram arasında kırmızı etli Somon istiyor. Buna ulaşmak için de bu barajlarda belirli süre gökkuşağı alabalığını besleyip daha sonra canlı bir şekilde tuzlu suya indiriyoruz. Orada da balıkları pigmentli yem yani kırmızı yem ile besleyerek satışa sunulacak hale gelene kadar etinin kırmızılaşması sağlanıyor. Bu uygulama, Alaska’da yaşayan Somonların doğal ortamlarında yedikleri maddelerden oluşan yem ile gerçekleştiriliyor. Eğer ki şartları uygun hale getirirsek, aynı değeri, istedikleri lezzeti yakalayabilirsek bu anlaşma gerçekleşecektir” dedi.

İhracat anlamında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Gürcistan ile görüşmelerin sürdürüldüğünü belirten Tunç, “Bunun yanı sıra üretilen balıklar büyük oranda Türkiye’nin iç pazarına satılıyor. Her geçen gün talep artıyor. Şunu söyleyebilirim, sektörün önü açık ve gelişmekte olan bir sektör. Her geçen gün, sektöre olan ilgi artıyor. Bu ilgi de bölge istihdamına katkıda bulunuyor” diye konuştu.

Bu tür kafes balıkçılığının Kürtün ve Torul Barajlarında artarak devam etmesinin baraj suyunun temizliği ve su ısısının istenilen seviyede gerçekleşmesinden kaynaklandığını vurgu yapan Tunç, “ Baraj suyumuz dağlardan geliyor. İçilebilir kalitede bir suda balık üretimini yapıyoruz. Malumunuz alabalık kesinlikle temiz suda yaşayabiliyor. Isı olarak yaz aylarında 24 dereceyi geçmeyen, kışın ise donma derecesine varmayacak ortamlarda yaşayabiliyor. Bu şartlar da bölgemizde sağlandığı için Kürtün ve Kirazlık barajları tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA